Drept contravențional

Drept contravențional – nu accidente rutiere
Procesul verbal de contraventie este un act juridic administrativ ce beneficiază de o prezumție relativă de legalitate, care poate fi răsturnată. Acesta este emanat de un reprezentant al autoritatii administrative, investit cu autoritatea statală cu putere în constatarea și sanctionarea unor fapte care contravin ordinii sociale potrivit unei proceduri speciale prevazute de lege.
Forța probantă poate fi rasturnată de către contestator prin administrarea unor probe utile și pertinente, pe calea plangerii contraventionale, prin care se dovedește caracterul neconform cu realitatea al faptelor și mențiunilor înscrise în procesul-verbal.
În vederea soluționării cauzelor avand ca obiect plangerea contravențională, instantele judecătorești au sarcina de a respecta limita proportionalității dintre scopul urmărit de către autoritățile statului prin aplicarea sancțiunilor contravenționale potrivit împrejurărilor în care a fost savarsită fapta, scopului urmărit, modului și mijloacelor de săvârșire, urmarea produsă, vinovăția contravenientului, pe de o parte și respectarea dreptului la apărare al persoanei sancționate contravențional pe de alta parte.
Cadrul legislativ al contravențiilor este reprezentat de Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 – privind regimul juridic al contravenţiilor. Această ordonață cuprinde principiile generale de reglementare a contravenţiilor, organele competente să emită acte normative în care se stabilesc şi se sancţionează fapte contravenţionale, procedura constatării şi sancţionării faptelor contravenţionale, căile de atac, executarea sancţiunilor contravenţionale.
Contravenţia este constatată printr-un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei întocmit de persoanele abililitate prevăzute în actul normativ, denumite în mod generic agenţi constatatori.
Echipa noastră vă oferă consultanță juridică începând cu formularea plângerii contravenţionale împotriva procesului-verbal de constatare, reprezentare în actiunile în justitie de drept contravențional pe fondul cauzei precum și în căile de atac, asistență juridică și reprezentare în litigiile ce au ca obiect anularea procesului-verbal de contraventie ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii contravenționale și a caducității acestuia, precum și orice alte activități din domeniul contravențional.
Aria noastră de expertiză cuprinde, de asemenea, aspecte precum: consultanța juridică oferită victimelor accidentelor rutiere, recuperarea daunelor morale și materiale, în cazul unor accidente ce implică decese, recuperarea daunelor si obținerea despăgubirilor morale și materiale din accidente rutiere grave etc.

Cauti un avocat?

Trimite un mesaj acum