SIMPLIFICAREA PROCEDURILOR LA REGISTRUL COMERȚULUI

 

Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea şi debirocratizarea transferului de părţi sociale şi a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăţilor nr. 31/1990 a fost publicată în Monitorul Oficial.

  • Se înlătură cerința privind capitalul social minim de 200 lei la inființarea unui SRL.

Art. 11 alin. (1) avea următoarea formă:

,,Capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei”.

  • Se elimină obligația depunerii la înființarea societăţii a dovezii efectuării vărsămintelor capitalului social.
  • Se elimină necesitatea ca la înmatricularea unei societăți și la schimbarea sediului social, documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social să fi fost înregistrat în prealabil la ANAF.

 Articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul conținut:

“La înmatricularea societăţii şi la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerţului documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social. După înregistrarea în registrul comerţului, oficiul registrului comerţului transmite documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social.”

  • Se elimină obligația înregistrării în Registrul Comerțului a actului de transmitere a părților sociale și a actului constitutiv actualizat cu datele de identificare ale noilor asociați.

Transferul părților sociale către terți s-a făcut până în prezent în două etape procedurale cu un termen de opoziție de 30 de zile de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.

Pentru transmiterea părților sociale către persoane din afara societății, cesiunile vor fi supuse doar unor reguli interne, stabilite prin actul constitutiv de către asociați.

Aceste modificări legislative sunt mai mult decât binevenite și preîntâmpină nevoile de celeritate, eficiență și simplitate în procedurile corporate.